Hur klär man sig till en arbetsintervju?

kläder-till-arbetsintervjun

Hur du klär dig till en arbetsintervju - läs våra tips

Att välja rätt kläder till en arbetsintervju kan vara det som avgör om du blir anställd eller inte. Hur du väljer att komma klädd till en arbetsintervju berättar en hel del om dig som person. För du har ju trots allt valt att klä dig på det sättet som du klätt dig av en anledning, eller hur? Genom att välja kläder så har du velat ge uttryck för dig som person, det kan vara i valet av färger men även plagg och kombinationer.


Även om det talas om att det är egenskaperna som ska stå i fokus vid en anställningsintervju så är det vetenskapligt belagt att det i snitt tar sju sekunder för en människa att skapa en uppfattning om en annan människa. Dessa sju sekunder blir därför väldigt viktiga i det mänskliga mötet, eftersom att kläder och vårt sätt att presentera oss blir den första kommunikationen som vi visar för den personen vi möter.


kläder-till-arbetsintervjun


Det går därför säkert att säga att hur man klär sig till anställningsintervjun blir en väldigt central del i frågan. Självklart så kommer egenskaperna och personligheten få sin del i intervjun och i de flesta fallen även vara avgörande för huruvida det blir en anställning eller inte. Om vi däremot bär på vetskapen om att hur vi väljer att presentera oss präglar det där första intrycket som vi ger när vi möter någon annan, varför inte använda det till sin egen fördel?

Vikten av att ta sin klädsel seriöst

Vi har alla tagit del av roliga men även lustiga historier om anställningsintervjuer där både män och kvinnor har dykt upp med en ogenomtänkt klädsel. Det kan vara någon som kliver in på intervjun med ett väldigt ointresserat kroppsspråk och något för avslappnad klädsel, som exempelvis ett joggingställ. 


kläder-till-arbetsintervjun


Det går nog enkelt att enas bakom ståndpunkten att ens klädsel vid arbetsintervjun är viktig för vilket intryck man sänder ut till den som ska intervjua. Hand i hand med klädseln går självfallet även kroppsspråket. Vilket kroppsspråk man kliver in i ett rum med berättar även det en hel del om oss själva som individer och personligheter.


Det går inte att enbart ha en seriös klädsel som ger ett professionellt och seriöst intryck, men samtidigt bära på ett lojt och ointresserat kroppsspråk. Det är ganska självsägande att en sådan kombination inte kommer att vinna en anställning.


Det finns däremot en stärkande känsla i att klä sig professionellt och seriöst inför en arbetsintvju, framförallt om man inte är van vid att se sig själv välklädd och framställd på ett professionellt sätt. Att då klä sig välklätt och professionellt får ganska logiskt en positiv inverkan för vår egen självkänsla för stunden.


kläder-till-arbetsintervjun


En bra övning är att fundera lite hur man själv uppfattar de människor man stöter på i vardagen. Hur mycket märke lägger du vid deras klädsel? Vid deras kroppsspråk? Fundera över vad det är du reagerar positivt kontra negativt på. Vad säger olika klädstilar dig och bär du på fördomar kring hur människor väljer att klä sig?


Om du själv har fördomar eller tolkar klädsel och framställande på både positiva och negativa sätt, då borde det vara logiskt att samma princip gäller för andra. Även den som sitter framför dig på anställningsintervjun.

Hur du förbereder dig på bästa sätt inför arbetsintervjun

Det är anställningsintervjun som är det avgörande tillfället för huruvida du får en anställnign eller inte. Det är därför viktigt att förbereda sig så mycket som möjligt och att intervjun tas på största möjliga allvar. Om du verkligen vill ha arbetet så borde det inte heller vara någon fråga i hur långt du är beredd att gå i dina förberedelser. 


Att exempelvis föra olika dialoger i sitt huvud kan vara ett bra sätt att förbereda sig på olika scenarion som man tror kan dyka upp under arbetsintervjun. Om man exempelvis tänker sig att vissa frågor med störst sannolikhet kommer att dyka upp under intervjun, så är det fördelaktigt att förbereda sina svar på frågorna. Förberedelse är ofta nyckeln till framgång när det väl är avgörande tillfällen, stunder eller moment.


kläder-till-arbetsintervjun


Om vi då vet att det i regel tar en arbetsgivare sju sekunder att göra en första bedömning av oss, så är det viktigt att känna till denna bit och att snarare använda det första intrycket till sin egen fördel. Ett dåligt första intryck går att återhämta sig från, men det är alltid tråkigare att starta intervjun i uppförsbacke än nerförsbacke, vilket säger sig självt. 


Det är därför viktigt att inte underskatta effekten av att bära rätt kläder till intervjun och vilken innebörd det kan ha för intervjuns resultat. Med hjälp av kläder kan du ta stor kontroll över det första intrycket och därmed underlätta resten av intervjun. Att känna sig välklädd ger också en känsla av självförtroende som enbart är till din fördel i sammanhanget.


kläder-till-arbetsintervjun

Användbara tips att förhålla sig till inför arbetsintervjun

Ibland kan det förekomma klädkoder på den arbetsplats där du söker en anställning, och då är det alltid smart att undersöka om så är fallet i förväg. Det är enkelt gjort med antingen ett telefonsamtal eller ett e-postmeddelande till en kontaktperson hos arbetsgivaren. Om du tar dig tiden att undersöka saken så kan du också komma ytterligare förberedd till anställningsintervjun. 


Om du ändå väl pratar med en representant från arbetsgivaren så är det klokt att passa på att få med ett par frågor till. Du kan exempelvis fråga hur kulturen eller dynamiken är på arbetsplatsen, men har du några specifika frågor som du tycker är viktiga så är det ett smart sätt att få bättre koll på vad det är för arbetsplats det är man ansöker till.


kläder-till-arbetsintervjun


En tumregel som vi varmt rekommenderar är dock att satsa på ett mer uppklätt val av kläder till intervjun. Det är alltid bättre att vara uppklädd än att inte vara det i dessa sammanhang. Det sänder ut signalen om att du tar intervjun och tillfället på allvar samt att du visar att du har en ambition att hjälpa driva företaget framåt.


För den som är osäker så fungerar alltid en klassisk kostym oavsett om du är man eller kvinna. Det viktigaste att komma ihåg är att du ska känna dig självsäker och bekväm i det du har på dig. Din självsäkerhet kommer då att synas och påverka din intervju på ett positivt sätt. För om du känner dig stilig och självsäker så kommer det att märkas på din utstrålning och blir svårt att missa. Vem tycker inte om en självsäker medarbetare?


I slutändan kommer det inte bero på hur ren och struken din skjorta är, eller hur välputsade skor du har på dig. Kläderna kommer aldrig kunna garantera dig jobbet, men det är alltid bättre att ha en genomtänkt klädsel än att gå till arbetsintervjun felklädd. Att vara felklädd kan snarare bidra till att tjänsten inte blir dig. Som vi ser det så är det inget misstag som är värt att begås i onödan. Behöver du mer inspiration så du läs här.


kläder-till-arbetsintervjun

Saker du borde undvika vid arbetsintervjun

Nu kommer vi till delen där vi samlar praktiska och kloka tips som du bör fundera på när du väljer vad du ska ha på dig. Dessa punkterna är vedertagna no-go saker som du definitivt ska undvika på en arbetsintervju.


  • Ha ingen huvudbonad på dig

En mössa, keps eller huva ska du absolut inte ha på dig under arbetsintervjun. Den signal du sänder ut är väldigt oseriös och det kan upplevas som att du har någonting att dölja eftersom art du täcker ditt huvud. Här gäller självfallet undantag för religiösa huvudbonader.


  • Se till att skyla dig

I vissa branscher kanske det fungerar med att klä sig lite utmanande, men normalt sett så hör inte en djup urringning hemma på en arbetsintervju. Inte heller en tröja som slutar vid magen, eller skor som är lågt skurna. I slutändan ska det vara andra egenskaper som bör vara anledningen till att jobbet blir ditt.


  • Slipsar eller andra accessoarer med konstiga mönster

Undvik att använda accessoarer som föreställer roliga figurer, eller som pryds av ett opassande mönster eller som på något sätt kan ge en oseriös och respektlös känsla. Humor är alltid bra att ha, men spara det i sådana fall till när du bekantar dig med dina nya kollegor. Det finns en risk att intervjuaren får ett intryck av att du är en oseriös sökande.


  • Sminka inte dig för mycket

Vill du ha smink så ska du självklart ha det. Var däremot försiktig med att sminka dig för mycket, lagom är alltid en bra riktlinje.


  • Undvik starka dofter

För mycket parfym och deodorant ska du undvika, det gäller även lukt från cigaretter. Satsa på att lukta gott men på ett neutralt sätt så att din lukt inte får fokuset framför vad du faktiskt säger under intervjun.


  • Håll skägget välvårdat

Om du har skägg så är det bra om du håller det trimmat och välskött. Det ger dessutom ett intryck av att du är noggrann och disciplinerad.


  • Piercingar och tatueringar

I dag har mer eller mindre var och varannan i Sverige en piercing eller en tatuering. Därför bör det nu inte vara särskilt stötande för en potentiell arbetsgivare. Du bör däremot fundera på vilka meddelanden dina tatueringar bär, och om det är något du vill ska synas på intervjun. Det är alltid bäst att täcka sådant som kan upplevas som stötande.


kläder-till-arbetsintervjun


Vi hoppas att du fått några tips och knep som du kan tänka på inför din arbetsintervju. Genom att klä dig stiligt så ökar din trovärdighet och du uppfattas direkt som seriös, vilket är bra på en arbetsintervju. När man känner sig välklädd så tenderar det att ha positiv effekt på ens självförtroende, vilket är väldigt användbart i en intervju.


Upptäck våra artiklar om personlig utveckling, mode, hälsa, inspiration och arbete hos Karlinds Fashion & Lifestyle Community.

karlinds-fashion-lifestyle-community-personlig-utveckling

Karlinds är ett fashion och lifestyle community som kombinerar mode med personlig utveckling. Vår mission är att förenkla vägen till personlig upplysning och en välklädd garderob.

Gå med