Relationsbyggande är viktigt

Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds

Vikten av att skapa goda relationer

Att skapa goda relationer med människor runt omkring oss är förmodligen aningen underskattat. Det är inte sällan det just är relationer som blir den avgörande faktorn i att saker och ting sker i våra liv, om det så är arbetslivet, affärslivet eller att exempelvis hitta en lägenhet att bo i. Har du någonsin funderat över varför det är viktigt att ha goda relationer med andra? Relationer kan ha en stark inverkan på situationer och händelser i våra liv.


Att ha en god relation med någon kan resultera i att du lyckas få ditt drömjobb, eller att du kommer i kontakt med människor som kan hjälpa dig att göra just det som du vill göra. Det finns många goda exempel när det just varit goda relationer som på ett eller annat sätt lyckats få en stark inverkan på hur saker och ting utvecklar sig, inte minst i arbetslivet.


Upptäck våra artiklar om personlig utveckling, mode, hälsa, inspiration och arbete hos Karlinds Fashion & Lifestyle Community.


Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds

Deviser att förhålla sig till

Devisen "behandla andra som du själv vill bli behandlad" kombinerat med "var den förändring du vill se i världen" är två goda moraliska riktningar som är fördelaktiga att följa i relationsbyggande. Dessa deviser har båda ett viktigt budskap och ger oss en god grund till att skapa ett bra relationer till andra människor, framförallt de människor som vi möter och inte känner sedan tidigare.


Om du själv önskar att bli behandlad med respekt så borde det falla sig naturligt att behandla andra på samma sätt. Om vi inte respekterar den vi möter så kan vi inte heller förvänta oss att personen i fråga ska respektera oss. Alla relationer bygger på att man ger och tar, och samma principer gäller även nya relationer.

Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds
 Det vi ger är det vi får tillbaka

Har det någonsin hänt dig att du har fått fördelar i en situation på grund av att du har en bra relation med personen framför dig? Många av oss har förmodligen varit med om något sådant. Det kan vara att du har en god relation med bartendern som arbetar i baren där du ska beställa något att dricka. Som följd av att bartendern har ett bra intryck av dig sedan tidigare så kanske priset smygs ner en aning eller att det bjuds på något extra till beställningen.


Samma princip kan överföras till många andra exempel. För att exemplet ska utspela sig så förutsätter det att vi har byggt en god relation med personen i fråga. Om vi leker med tanken att vi arbetar på ett bageri och bartendern har varit där samma vecka och köpt bullar. Då vi uppfattat bartendern som sympatisk och har fått ett bra intryck tidigare så blir priset kanske lite generösare och servicen lite bättre. Nu när vi har gett denna behandling till bartendern så finns det ingen anledning för bartendern att inte ge en snarlik behandling tillbaka. Vad vi ger är även det vi får tillbaka. 


Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds


Om vi ska förvänta oss att bra saker ska hända i våra liv så behöver vi vara beredda att ge lika mycket tillbaka. Ju mer vi ger desto mer får vi också tillbaka. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att ge pengar eller materiella saker till någon, utan snarare att göra goda gärningar. Ställa upp som flytthjälp när en vän frågar, eller göra en god gärning för en främling som vi ser är i behov av hjälp. 


I ett yrkessammanhang kan det exempelvis vara att visa framfötterna när företaget vi arbetar på är i behov av hjälp. Att i ett sådant läge vara beredd att ge utan att veta om vi får något tillbaka, är sådant som belönas. Det kan leda till att chefen får upp ögonen för drivet och engagemanget som visats och i slutändan kan det vara just det som leder till en befordran inom företaget. 


Vi kan med säkerhet konstatera att de medarbetare som inte väljer att engagera sig i en sådan situation inte heller blir aktuella för någonting annat inom företaget. Hade vi själva valt att premiera någon som inte visar engagemang? Förmodligen inte.


Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds

Vikten av att ha goda relationer

Att goda relationer har ett stort värde kan de flesta skriva under på. Vi vet ju aldrig vilken relation det är som kan bli den avgörande pusselbiten till att nå det som vi vill nå i livet. Som tidigare nämnts i artikeln så kan en vän eller bekant arbeta på det företag där vi vill arbeta. Har vi en god relation med personen, eller om personen åtminstone har fått ett bra intryck av oss så kanske personen i fråga även kan tänka sig att lägga in ett gott ord hos chefen eller den rekryteringsansvarige. Då ökar givetvis våra chanser att få tjänsten vi söker.


Detta innebär givetvis inte att vi ska bli vänner med så många som möjligt och försöka upprätthålla ett socialt liv som inte är tidsrimligt. Snarare rör det sig om att ge ett gott och vänligt bemötande när vi träffar människor som vi känner eller är bekanta med. Det kan vara de där bekanta som vi stöter på någon gång då och då som i slutändan också blir den avgörande pusselbiten för vår framgång på olika plan. Vi kan aldrig riktigt veta och det gör alla sociala interaktioner spännande, åtminstone om man anammar förhållningssättet och ser värdet i relationsbyggandet.


Goda-Relationer-Viktigt-Karlinds


Relationsbyggandet sträcker sig även till relationen mellan företag och kund. Den kund som fått ett gott och respektfullt bemötande från ett företag är mer benägen att berätta positiva saker om företaget i fråga. Att underskatta värdet av muntlig marknadsföring människor emellan vore dumt eftersom flertalet studier visar tydligt att just den typen av marknadsföring också är den mest effektiva. När en vän berättar om en god erfarenhet av ett företag så blir vi mer bänägna att undersöka saken och kanske till och med själva handla en produkt eller tjänst från företaget i fråga.


Så det går att hävda att relationsbyggande är något viktigt och det kan vara det som blir det avgörande i att ta nästa steg i resan på vårt självförverkligande. Under livets gång så vet vi aldrig fullt ut vilka vi kommer att möta och inte heller vilket inflytande dessa människor kan ha i vårt liv. Genom att behandla de människor vi möter på samma sätt som vi själva önskar att bli behandlade kan vi åtminstone säkerställa att vi gör ett gott intryck, vilket är något man inte kan göra för få utav.


Upptäck våra artiklar om personlig utveckling, mode, hälsa, inspiration och arbete hos Karlinds Fashion & Lifestyle Community.

karlinds-fashion-lifestyle-community-personlig-utveckling

Karlinds är ett fashion och lifestyle community som kombinerar mode med personlig utveckling. Vår mission är att förenkla vägen till personlig upplysning och en välklädd garderob.

Gå med