Search

Ovanligt klok kinesisk bonde

Updated: Jul 22

Bonden hade en son, en häst, och en väldigt nyfiken granne.


En dag glömmer bonden och hans son att stänga inhägnaden och deras häst rymmer till skogs. Den nyfikna grannen sticker huvudet över staketet och beklagar sig. O nej, er enda häst har sprungit till skogs. Hur ska ni nu klara jordbruket? Vilken otur. Den kloke bonden svarar helt kort: kanske, kanske inte.


Ett par dagar senare kommer hästen spontant tillbaka. I skogen har han blivit kompis med två vildhästar och alla tre går självmant in i inhägnaden. Grannen ser det och utbrister. Wow igår hade ni ingen häst, nu har ni tre. Vilken tur. Den kloke bonden svarar: kanske, kanske inte.


Inte långt därefter börjar sonen rida in en av vildhästarna men han faller snart av. Han faller så illa att han bryter benet. Nyfikna grannen, o nej, ditt enda barn. Ditt enda hjälp i jordbruket har brutit benet, hur ska du klara jordbruket nu? Vilken otur. Bonden svarar förstås: kanske, kanske inte.


Några veckor senare, en förmiddag så syns den kinesiske kejsarens banér fladdra över kullarna utanför byn. Det visar sig vara en grupp soldater som närmar sig till häst. En konflikt har blossat upp i gränstrakterna vid Mongoliet och alla unga män ska värvas till krigsinsatsen. Alla utom den kloke bondens son. Han har ju brutit benet. Den nyfikna grannen sticker huvudet över staketet. Wooow, du är den enda av alla i byn som får ha din son hos dig. Vilken tur och den kloke bonden dröjer förstås inte med svaret: kanske, kanske inte


”Det finns så mycket att vinna på att komma ihåg hur lite vi faktiskt vet om framtiden och att sanningsenligt särskilja det som vi tror och det som vi vet. Såvitt jag kan se är det enda vi alldeles säkert kan veta med framtiden. Det är att en dag dör vi. Allt annat är planer, gissningar, sannolikheter, förhoppningar och farhågor. Jag har aldrig i hela mitt liv hört någon säga: allt blev precis som jag föreställt mig.”

Berättaren Björn Natthiko Lindeblad har varit buddhistisk munk i 17 år. En journalist frågade Björn vad var det mest värdefulla han lärt sig under 17 år som buddhistmunk och han svarade omedelbart. ”att jag inte längre tror på allt jag tänker”.

Här nedan följer en länk till Björn Natthiko Lindeblad sommarprat i P1 där denna fantastiska berättelse är hämtad.


https://sverigesradio.se/avsnitt/1518766


 - Världen är inte som den är, den är som du är, säger Björn Natthiko som tycker att man ska vara på det sätt som man vill se mer av i världen.


- Kommer du bara ihåg en sak från mitt Sommar, så snälla kom ihåg det!

56 views

Recent Posts

See All

Energin finns runt dig

Har du någonsin funderat över att din egen energinivå kan variera flera gånger under dagens gång? Det finns många som menar på att energi finns alltid runt omkring oss, vilket innebär att vi kan ta åt

KARLINDS

Vår mission är att förenkla vägen till personlig utveckling för alla. Vår definition av personlig utveckling är "ett steg framåt mot mer av det som du betraktar som bra och positivt i livet”.

 

Välkommen till Karlinds.

Få vårt månadsbrev

© 2020 Karlinds